فهرست مطالب

دانش گیاه پزشکی ایران - سال پنجاه و یکم شماره 1 (بهار و تابستان 1399)

مجله دانش گیاه پزشکی ایران
سال پنجاه و یکم شماره 1 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/23
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فاطمه باقری، سید حسین گلدانساز*، محمود سوفباف سرجمعی صفحات 1-12

    کرم گلوگاه انار Ectomyelois ceratoniae یک آفت پلی فاژ در سرتاسر جهان است و در ایران این آفت هر ساله خسارت قابل توجهی را در باغ های انار ایجاد می کند. Venturia canescens یکی از پارازیتوییدهای لارو این آفت است که به عنوان پارازیتویید برخی آفات انباری نیز شناخته می شود. در پژوهش حاضر پارامترهای دموگرافی دو جمعیت از این زنبور جمع آوری شده: از باغ های انار، و از داخل انبارها، ارزیابی شد. هر دو جمعیت از زنبورهای جمع آوری شده، روی لاروهای سن پنجم Ephestia kuehniella ، در دمای 1 25 درجه سلسیوس، رطوبت 10 65 درصد و 16 ساعت روشنایی پرورش داده شدند. داده های جدول زندگی براساس نظریه جدول زندگی سنی - مرحله رشدی دو جنسی تجزیه و تحلیل شد. طول دوره رشدونمو زنبورهای جمعیت باغ، و جمعیت انبار، به ترتیب 49/0 37/22 و51/0 73/24 روز و طول دوره تخم ریزی به ترتیب برابر با 35/0 33/9 و37/0 66/8 روز بود. میزان امید به زندگی 07/15و 85/18 روز گزارش شد. نرخ ذاتی افزایش جمعیت (rm) 168/0 و 153/0 ماده/ماده/روز، نرخ متناهی افزایش جمعیت (λ) 183/1 و 165/1 ماده/ماده/روز، نرخ خالص تولیدمثل (R0) 67/78 و 93/75 ماده/ماده و متوسط مدت زمان یک نسل (T) 97/25 و 23/28 روز بدست آمد. این نتایج پیشنهاد می کند که زنبور جمعیت باغی در مقایسه با جمعیت انباری، از نظر پارامترهای جدول زیستی، می تواند کارایی نسبتا بالاتری در فعالیت پارازیتیسمی داشته باشد. مطالعات تکمیلی برای مقایسه خصوصیات بیولوژیک و رفتاری این دو جمعیت نیاز می باشد.

    کلیدواژگان: Venturia canescens، جدول زندگی، باغ انار، پارازیتویید، محصولات انباری
  • محمود صفری*، عزیز شیخی گرجان صفحات 13-26
    آفت زنجرک خرما با تغذیه از شیره برگ و ترشح عسلک، موجب ضعف نخل های خرما و کاهش شدید کیفیت میوه و بازارپسندی آن می شود. برای کنترل شیمیایی این آفت در نخلستان های کشور، غالبا از سم پاش های لانس دار پشت تراکتوری استفاده می شود. این روش، به دلیل فشار بالای پاشش، موجب باد بردگی محلول سم و افزایش میزان مصرف آن در هکتار و آلودگی محیط زیست می شود. استفاده از پهپاد سم پاش، می تواند راهکاری برای کاهش معایب ذکرشده باشد. این پژوهش با سه تیمار شامل: سم پاشی با پهپاد، سم پاشی با سم پاش لانس دار تراکتوری و شاهد (بدون سم پاشی) علیه زنجرک خرما در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و در چهار تکرار دریکی از نخلستان های منطقه فراشبند استان فارس انجام شد. نتایج نشان داد که در سم پاش لانس دار و پهپاد به ترتیب مقدار محلول مصرفی 7/437 و 64/14 لیتر در هکتار، باد بردگی محلول سم 6/42 و 02/11 درصد، ظرفیت مزرعه ای 8/0 و 55/5 هکتار بر ساعت است. در 7 روز پس از سم پاشی، درصدکارآیی سم پاش های پهپاد و لانس دار به ترتیب 8/40 و 4/48 درصد بود که اختلاف معنی داری را نشان داد ضریب کیفیت پاشش در پهپاد سم پاش 35/1 و انرژی مصرفی سم پاش لانس دار 4/44 برابر پهپاد سم پاش بود. ازنظر اقتصادی، مقدار نسبت سود به هزینه درروش های پهپاد سم پاش و سم پاش لانس دار به ترتیب 96/2 و 2/4 بود که روش لانس دار نسبت به پهپاد دارای برتری نسبی بود اما هر دو روش می توانند در مدت یک ماه فعالیت پیوسته، دارای بازگشت سرمایه باشند.
    کلیدواژگان: استان فارس، حجم پاشش، سم پاشی خرما، کیفیت پاشش، فراشبند
  • سیده لیلا اکبری کیارود، کامران رهنما، مرتضی گل محمدی*، سعید نصرالله نژاد صفحات 27-37
    این تحقیق به منظور شناسایی اندوفیت های باکتریایی درخت های مرکبات بالای پنج سال در شرق استان گیلان انجام شد. تعداد 63 باکتری اندوفیت از برگ های سالم نارنج، پرتقال محلی و تامسون ناول، نارنگی انشو، لیموشیرین، کامکوات و بالنگ جداسازی گردید. جدایه های بدست آمده براساس شکل و رنگ پرگنه گروه بندی شدند، سپس خصوصیات ریخت-شناسی و بیوشیمیایی شش جدایه از آن ها به عنوان نماینده گروه های مختلف مورد ارزیابی قرار گرفت. براساس ارزیابی-های مولکولی و مطالعات تبارزایی ناحیه 16S rRNA مشخص گردید که این جدایه ها به گونه های Bacillus megaterium،Bacillus cereus، Arthrobacter agilis، Acinetobacter junii و Pseudomonas azotoformans تعلق دارند. که از این میان سه گونه A. agilis، A. junii و P. azotoformans برای اولین بار به عنوان باکتری های اندوفیت مرکبات از ایران و جهان گزارش می گردند. ویژگی های ریخت شناسی، بیوشیمیایی ، مولکولی و تجزیه و تحلیل های تبارزایی به خوبی قادر به تمایز جنس ها و گونه های اندوفیت جدا شده می باشد.
    کلیدواژگان: اندوفیت باکتریایی، مرکبات، SrRNA16، تبارزایی
  • مسعود لطیفیان* صفحات 39-53
    ریزش میوه، کرم میوه خوار (Batrachedra amydraula Meyrick)، کنه تارتن(Oligonychus afrasiaticus McGregor)، عارضه خشکیدگی خوشه و بیماری خامج (Mauginiella scaettae Cavara) از عوامل مهم خسارت درخت خرما می‏باشد. این تحقیق در طی سال های 1385 تا 1394 به مدت 10 سال در منطقه آبادان برای بررسی اثرات تنش های حرارتی و رطوبتی بر شدت آسیب و شبیه سازی مدل پیش آگاهی عوامل خسارت زای نخل خرما انجام گرفت. چهار نخلستان از چهار روستا به صورت تصادفی انتخاب و ماهانه از آنها تا هنگام برداشت میوه برای درصد آسیب میوه خرما نمونه برداری می‏شد. داده‏های هواشناسی از ایستگاه سینوپتیک آبادان جمع‏آوری گردید. در طراحی سیستم از مدل های حرارتی، رطوبتی و رگرسیون چند متغیره استفاده شد. نتایج نشان‏ ‏داد که مقدار آسیب ریزش میوه، کرم میوه خوار، کنه تارتن، عارضه خشکیدگی خوشه و بیماری خامج به ترتیب در ماه های فروردین، خرداد، تیر، شهریور و فروردین همزمان با مرحله فنولوژیکی حبابوک، کیمری، خارک، تبدیل خارک به رطب و حبابوک به حداکثر می‏رسد. میزان آسیب این عوامل به ترتیب از دمای 4/21، 21، 7/26، 2/30 و 4/21 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 7/14، 20، 7/14، 3/21 و 9/27 درصد شروع شده و تا دمای9/40، 36، 50، 50 و 6/37 درجه سلسیوس به تدریج افزایش می‏یابد. مدل پیش آگاهی عومل آسیب زای خرما به ترتیب در سطح 1، 5، 5، 5 و 5 درصد معنی دار بوده اند. در تمام مدل های پیش آگاهی ضریب تبیین بالاتر از 7/0 و خطای تشخیص کم تر از 25 درصد بود. در میان شاخص های هواشناسی میزان رطوبت نسبی و بارندگی بیشترین تاثیر را در تغییرات شدت آسیب عوامل مورد بررسی داشتند.
    کلیدواژگان: خرما، عوامل آسیب، تنش های آب و هوایی
  • محمدعلی تاجیک قنبری*، صغری طاهرپورکلائی، ولی الله بابایی زاد، شیده موجرلو صفحات 55-66

    باقلا (Vicia faba) یکی ازمهم ترین لگوم های دانه ای در گیاهان زراعی می باشد. بیماری لکه برگی آلترناریایی یکی از بیماری های باقلا در استان گلستان و مازندران و عامل خسارت و کاهش عملکرد در این گیاه می باشد. در تحقیق حاضر از مزارع باقلا آلوده به بیماری در استان های گلستان و مازندران نمونه برداری انجام شد. جدایه بدست آمده براساس خصوصیات ریخت شناسی و مولکولی Alternaria alternata شناسایی شد. به منظور ارزیابی مقاومت نسبی نه رقم باقلا نسبت به این بیماری در شرایط گلخانه، سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری (AUDPC) اندازه گیری شد. همچنین تغییرات برخی از آنزیم های مرتبط با مقاومت در رقم حساس و مقاوم در زمان های مختلف پس از آلودگی بررسی شد. نتایج نشان داد اختلاف معنی داری در سطح 5 درصد در نرخ حساسیت به بیماری در ارقام مختلف در مقابل A. alternata وجود دارد. رقم اوتونو با بیشترین مقدار AUDPC حساس ترین و ارقام زرشکی و زینامورا با کمترین مقدار، مقاوم ترین ارقام بودند. همچنین نتایج داده های فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان نشان دهنده اختلاف معنی دار در سطح یک درصد در فعالیت هر سه آنزیم پراکسیداز، آسکوربات پراکسیداز و کاتالاز پس از وقوع بیماری می باشد. افزایش در مقادیر آنزیم ها در تعامل ناسازگار (رقم مقاوم زرشکی) در مقایسه با تعامل سازگار (رقم حساس اوتونو) بیشتر بود که نقش این آنزیم ها در فعال سازی واکنش های دفاعی گیاه باقلا در تعامل با بیمارگر و بروز مقاومت را نشان می دهد. به طور کلی نتایج نشان داد که رقم زرشکی با مقدار کم AUDPC و بیان بالای آنزیم های آنتی اکسیدانی از پتانسیل بالایی برای اصلاح ژنتیک در مقاومت به بیماری لکه برگی آلترناریایی برخوردار می باشد.

    کلیدواژگان: کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز، سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری، لکه برگی آلترناریایی
  • مهساسادات رضوی، عبدالله گلمحمدی*، علی نعمت الله زاده، علیرضا قنبری، مهدی داوری صفحات 67-78

    استفاده از اسانس ها به عنوان عوامل ضد قارچی طبیعی و جایگزین هایی برای قارچ کش های شیمیایی توجه زیادی را به خود جلب کرده است. در این تحقیق، ترکیبات شیمیایی و خواص ضد قارچی سه اسانس دارچین، آویشن شیرازی و مرزه خوزستانی با هدف بررسی اثر غلظت اسانس و زمان تماس در کنترل قارچ عامل کپک آبی (Penicillium expansum) و مدل سازی و بهینه یابی خواص ضد قارچی اسانس های موردنظر با استفاده از روش سطح پاسخ بررسی شده است. بر اساس نتایج حاصل از GC-MS، ترکیبات اصلی برای اسانس دارچین، سینامالدهاید (82/80 درصد)، برای آویشن شیرازی ترکیبات تیمول (68/32 درصد)، کارواکرول (57/30 درصد) و پاراسیمن (94/8 درصد) و برای مرزه خوزستانی، کارواکرول (43/38 درصد)، گاماترپینن (89/21 درصد)، پاراسیمن (55/16 درصد) و آلفاترپینن (76/5 درصد) تعیین شد. نتایج به دست آمده از کشت برون تنی قارچ در محیط های حاوی اسانس نشان داد که در هر سه اسانس با افزایش غلظت، شاخص خاصیت ضد قارچی نیز افزایش می یابد و اثر زمان در هر سه اسانس مشابه بوده و با گذشت زمان، این شاخص کاهش می-یابد. به علاوه، از نتایج بهینه یابی مشخص شد که اسانس دارچین و مرزه خوزستانی به ترتیب در غلظت 633/288 و μL.L-1 841/590 و زمان 607/108 و h 549/238، بیش ترین و کم ترین خاصیت مهارکنندگی رشد قارچ P. expansum را دارند. علاوه بر این، نتایج این تحقیق نشان داد که روش سطح پاسخ می تواند به عنوان روشی مناسب و دقیق برای مدل سازی و بهینه یابی فعالیت ضد قارچی این اسانس ها به کار رود.

    کلیدواژگان: اسانس، بازدارندگی، بهینه یابی، روش سطح پاسخ، Penicillium expansum
  • محمد صابرنسب، صمد جمالی*، علیرضا معرفت، سعید عباسی صفحات 79-92
    بیماری زوال و خشکیدگی سرشاخه های درختان بلوط یک بیماری مهم در جنگل های زاگرس ایران محسوب می شود. وجود Paecilomyces formosus، Biscogniauxia mediterrane و Neoscytalidium novaehollandiae همراه با علایم زوال و سرخشکیدگی درختان بلوط در جنگل های استان کرمانشاه، ویژگی های مولکولی و مقایسه بیماریزایی بیمارگرها بررسی شد. در بررسی مولکولی با استفاده از ابزار جستجوی بلاست، هر سه بیمارگر همپوشانی و همولوژی 100 درصدی با گونه های مذکور موجود در بانک ژن نشان دادند. در ارزیابی بیماریزایی مشخص شد که تمام جدایه های این سه بیمارگر قادر به ایجاد شانکر روی شاخه های بریده و نهال های مایه زنی شده درختان بلوط هستند. در اثبات بیماریزایی روی شاخه بریده سایر درختان جنگلی نیز هر سه گونه قادر به ایجاد علایم شانکر بودند. در مقایسه بیماریزایی روی نهال های دو ساله تحت تنش خشکی، از نظر سرعت پیشرفت علایم بیماری اختلاف معنی داری بین این سه گونه وجود داشت، بطوریکه B. mediterrane در زمان کوتاهتری روی نهال های مایه زنی شده در شرایط تنش خشکی علایم ایجاد کرد. گونه P. formosus نسبت به دو گونه دیگر با سرعت کمتری روی نهال های مایه زنی شده علایم ایجاد کرد. علایم روی نهال های بلوط مایه زنی شده با این بیمارگرها به صورت شانکر ایجاد شد که به سمت بالا و پایین ناحیه مایه زنی شده پیشروی مشاهده شد. جهت تکمیل اصول کخ، جداسازی مجدد صورت گرفت. بررسی تاثیر دما بر رشد شعاعی گونه های بیمارگر نشان داد که هر سه گونه گرمادوست بوده و احتمال ارتباط این بیمارگرها با پدیده خشکسالی و گرمایش جهانی وجود دارد.
    کلیدواژگان: Biscogniauxia mediterranea، شناسایی مولکولی، بلوط، ایران
  • زهرا نصیرپور*، محمد سالاری، محمدعلی آقاجانی، عبدالحسین طاهری صفحات 93-108

    بیماری سفیدک پودری انگور به وسیله ی قارچ Erysiphe necator ایجاد شده و از گسترده ترین بیماریهای انگور در دنیا و ایران به شمار می رود. بررسی پیشرفت زمانی اپیدمی این بیماری بهوسیله ی ارزیابی داده های مربوط به 30 تاکستان در سه شهرستان زابل، زهک و هامون از منطقه سیستان و طی دو سال زراعی 96-1395و 97-1396 انجام گردید. بازدیدهای میدانی از تاکستانها جهت ثبت داده های مربوط به وقوع و شدت بیماری از زمان شروع رشد گیاه تا زمان برداشت محصول به صورت هفتگی انجام پذیرفت. منحنی تغییرات زمانی این بیماری در تاکستانها با استفاده از مدلهای خطی، تک مولکولی، لوجستیک، لاگ لوجستیک و گومپرتز مورد بررسی قرار گرفت و مدل ها بر اساس پارامترهای آماری نظیر ضریب تبیین (R2)، ضریب تبیین تصحیح شده (aR2) و انحراف معیار محاسبات (SEE) مورد مقایسه و بهترین مدل انتخاب گردید. نتایج نشان داد که در مجموع دو سال زراعی، برای سه متغیر میزان وقوع بیماری، شدت آلودگی برگ ها و شدت آلودگی خوشه ها، مدل تک مولکولی به ترتیب با 100، 100 و 33/98 درصد اپیدمی های مورد مطالعه، برازش داشته است. ضریب تبیین این مدل برای سه متغیر فوق به ترتیب 64/91، 60/89 و 27/90 محاسبه و بر این اساس، این مدل به عنوان مناسب ترین مدل جهت توصیف روند پیشرفت این بیماری در شرایط تاکستانهای منطقه سیستان انتخاب گردید. همچنین در مجموع دو سال زراعی، میانگین نرخ سرانه افزایش این بیماری (rm) در سطح تاکستانها نیز برای هر سه متغیر فوق به ترتیب 016/0، 004/0 و 005/0 بوده است. این تحقیق برای نخستین بار در سطح منطقه سیستان و ایران انجام می گردد.

    کلیدواژگان: انگور (Vitis vinifera L، )، Erysiphe necator، مدل های اپیدمیولوژیکی رشد، مدل تک مولکولی
  • حمید نامورحمزانلویی، محمد آقاجانی، صفرعلی مهدیان*، اسماعیل بخشنده صفحات 109-119

    سفیدک داخلی انگور (Plasmopara viticola) مهم ترین عامل کاهش تولید انگور در مناطق دارای آب و هوای معتدل و پرباران محسوب می شود. جهت بررسی منحنی پیشرفت زمانی بیماری در تاکستان های استان خراسان شمالی، طی سال های 1397 و 1398، از اواسط فروردین ماه هم زمان با تورم جوانه ها، با نمونه برداری هفتگی، میزان وقوع و شدت بیماری در 80 تاکستان از چهار شهرستان بجنورد، مانه و سملقان، شیروان و فاروج محاسبه شد. با استفاده از رگرسیون خطی، منحنی های پیشرفت زمانی بیماری با پنج مدل رشد جمعیتی به عنوان مدل های مرسوم شامل نمایی، تک مولکولی، لجستیک، لاگ لجستیک و گومپرتز که به صورت خطی شده بودند، برازش داده شدند. برازش مدل ها براساس آماره هایی چون ضریب تبیین (R2)، انحراف معیار محاسبات (SEE) و ضریب تبیین تعدیل شده (Ra2) تعیین گردید. نتایج نشان داد که مدل های نمایی، تک مولکولی، لجستیک، لاگ لجستیک و گومپرتز به ترتیب با 5، 5/27، 5/12، 5/17 و 5/37 درصد بیماری در باغات مورد مطالعه برازش دارند. بر این اساس، مدل گومپرتز توانست با ضریب تبیین 76/96 درصد به عنوان مناسب ترین مدل جهت توصیف پیشرفت بیماری در استان خراسان شمالی انتخاب گردد. نسبت افزایش مقدار نرخ رشد در هر تاکستان بین 005/0 تا 048/0 (با میانگین 026/0) بود. این اولین گزارش از بررسی منحنی پیشرفت بیماری سفیدک داخلی انگور در ایران است.

    کلیدواژگان: سفیدک داخلی، شدت بیماری، گومپرتز، رگرسیون خطی
  • اعظم امیری* صفحات 121-128
    در این مطالعه سمیت تنفسی چهار اسانس برگ اکالیپتوس، گل اکالیپتوس، برگ رزماری و برگ نعنا بر تخم-های با کمتر از 24 ساعت عمر سوسک چهار نقطه ای حبوبات (Callosobruchus maculatus) و تاثیر آن بر درصد تفریخ تخم و طول دوره لاروی ارزیابی شد. نتایج بیانگر سمیت تنفسی این اسانس ها بر تخم C. maculatus بود؛ به طوری که در همه اسانس های آزمایش شده، با افزایش دوز، مرگ و میر جنین نیز افزایش پیدا کرده و درصد تفریخ تخم کاهش پیدا کرد. اسانس نعنا نسبت به بقیه سمیت بیشتری برای تخم داشت و فقط 3/3 درصد از تخم ها تفریخ پیدا کردند. همچنین اسانس نعنا باعث افزایش طول دوره لاروی از 6/23 روز در شاهد به 27 روز شد؛ اما اسانس های گل اکالیپتوس، برگ اکالیپتوس و رزماری تغییر معنی داری در طول دوره لاروی سوسک چهار نقطه ای حبوبات ایجاد نکردند و جنین های زنده مانده توانستند در زمان مساوی با شاهد (از لحاظ آماری) دوران لاروی را کامل کنند. استفاده از اسانس های گیاهان به ویژه اسانس نعنا برای کنترل سوسک چهار نقطه ای حبوبات در مرحله تخم بسیار کارآمد بوده و می تواند جایگزین مناسبی برای سموم تدخینی رایج در انبارها شود.
    کلیدواژگان: اکالیپتوس، رزماری، نعنا، Callosobruchus maculatus
  • سعدی کرمی، محمدجوان نیکخواه*، خلیل بردی فتوحی فر، وحید رهجو، عبدالله احمدپور، امین علیدادی صفحات 129-146

    به منظور مطالعه گونه‎های جنس های Bipolaris و Curvularia همراه گیاهان ذرت، سورگوم و نیشکر طی تابستان 1390 و 1391 نمونه‎برداری از اندام‎های هوایی گیاهان دارای علایم لکه‎برگی در مزارع مناطق مختلف کشور (استان‎های مازندران، گلستان، گیلان، اردبیل، زنجان، البرز، فارس و خوزستان) به عمل آمد. شناسایی گونه های قارچی بر اساس خصوصیات ریخت شناختی و اطلاعات توالی حاصل از نواحی ITS از DNA ریبوزومی صورت پذیرفت. بدین ترتیب تعداد 10 گونه شامل Bipolaris cynodontis (48 جدایه)، B. sorghicola (16 جدایه)، B. maydis (17 جدایه)، B. sorokiniana (هفت جدایه)، B. bicolor (چهار جدایه)، B. oryzae (دو جدایه) Curvularia spicifera (19 جدایه)، C. papendorfii (ده جدایه)، C. ellisii (دو جدایه) و C. hawaiiensis (یک جدایه) از گیاهان ذرت، سورگوم و نیشکر شناسایی شدند. آزمون بیماری‎زایی گونه‎ها روی گیاهچه‎های ذرت، سورگوم و نیشکر در مرحله چهار الی شش برگی صورت پذیرفت. در نهایت بیماری‏زایی گونه‎های B. sorokiniana و B. oryzae روی ذرت و گونه‎ B. sorghicola روی سورگوم اثبات شد. گونه‎های B. sorokiniana و B. oryzae برای اولین بار به عنوان بیمارگر روی ذرت در ایران گزارش می شوند.

    کلیدواژگان: تاکسونومی، فیلوژنی، ریخت‎شناسی، میزبان، Cochliobolus
  • علی برادر، احمد حسینی*، سمیه عبدانی بابکی، ثمین السادات حسینی فرهنگی صفحات 147-159
    ویروس موزاییک زرد لوبیا (Bean yellow mosaic virus) یکی از ویروس های متعلق به جنس پوتی ویروس، دارای دامنه میزبانی وسیع و پراکندگی جغرافیایی گسترده ای می باشد. این ویروس سالیانه خسارت بالایی به حبوبات مختلف از جمله باقلا در ایران وارد می کند. در این پژوهش13 جدایه ویروس موزاییک زرد لوبیا از مزارع باقلای استان های مختلف ایران (استان های سیستان و بلوچستان، هرمزگان، کرمان، خوزستان، فارس، لرستان، ایلام، همدان، قزوین، زنجان، اردبیل و آذربایجان شرقی) جمع آوری گردید. ناحیه پروتئین پوششی جدایه های جمع آوری شده پس از توالی یابی با توالی پروتئین پوششی 178جدایه منتخب از GenBank، مورد مقایسه قرار گرفت. توالی های نوکلیوتیدی جدایه های ایرانی مورد بررسی، به میزان 99-86 درصد با سایر توالی هایBYMV مشابهت داشتند. روابط تبارزایی جدایه های ویروس موزاییک زرد لوبیا پس از حذف جدایه های نوترکیب، با رسم درخت به روش Maximum Likelihood و بر اساس توالی نوکلیوتیدی ناحیه پروتئین پوششی مورد بررسی قرار گرفت. بر این اساس همه جدایه ها به جز سه جدایه AI38، PAC-1، BYMV-W در هشت گروه مونوفیلتیک قرار گرفتند. جدایه های ایرانی در دو گروه متمایز در کنار جدایه های باقلا، عدس، لوبیا، گلایول و آفتابگردان از کشورهای ژاپن، استرالیا، عراق و اسپانیا تقسیم بندی شدند. براساس نتایج بدست آمده، رابطه مستقیمی بین گروه بندی جدایه ها براساس بررسی تبارزایی توالی نوکلیوتیدی ناحیه پروتئین پوششی و منشا میزبانی و جغرافیایی مشاهده نشد. بررسی ساختار پروتئین پوششی در جدایه های ایرانی و سایر جدایه های موجود در GenBank نشان دهنده حفاظت شدگی بالای نواحی انتهایی کربوکسیل و ناحیه مرکزی پروتئین پوششی و متغیر بودن ناحیه ابتدای آمینی بود.
    کلیدواژگان: بیماری های ویروسی، پی سی آر، تبارزایی، موتیف، نوترکیبی
|
  • Fatemeh Bagheri, Seyd Hossein Goldansaz *, Mahmoud Soufbaf Sarjamee Pages 1-12

    The carob moth Ectomyelois ceratoniae (Zeller) is a serious pest on carob, pomegranate, dates, citrus and almond worldwide, and causes considerable losses in pomegranate orchards in Iran. Venturia canescens is one of larval parasitoids of this pest that is known as parasitoid of some stored products too. The present study assessed demographic parameters in two populations of the V. canescens (Hym.: Ichneumonidae) that were collected from pomegranate orchards, and stored products in storages. The each of two populations collected were developed on fifth instar larvae of Ephestia kuehniella as host under laboratory conditions at 25 ± 1°C, 65 ± 5% RH and a photoperiod of 16: 8 h (L: D). Life table data were analyzed using age-stage, two- sex life table procedure. The developmental time of parasitoid wasps of orchards, and stored products populations were 22.37 and 24.73 days and the values of oviposition period were 9.33 and 8.66 days, respectively. The life expectancy values were recorded 15.07 and 18.85 days, respectively. The intrinsic rate of increase (rm) were 0.168 and 0.153( females/female/days), the finite rates of increase (λ) were 1.183 and 1.185 (females/female/days), the net reproductive rates (R0) were 78.67 and 75.93 (females/female) and the mean generation time (T) were 25.97 and 28.23 days, respectively in above mentioned populations. This study suggests that orchard population may had highest performance than stored products population regarding the life table parameters. Complementary research to study biology and behavior of two populations needed.

    Keywords: Venturia canescens, Two-sex life table, pomegranate orchard, stored products
  • Mahmood Safari *, Aziz Sheikhi Garjan Pages 13-26
    Date cicala pest with, feeding of leaf or fruit juice, reduces the fruit's quality and marketability. The conventional method of spraying dates palm trees to control this pest is using of tractor lance sprayers. In this method, high pressure is increased drift, solution consumption and environment contaminates. Utilizing the new drone technology in spraying against date palm cicala can be a way to reduce the disadvantages mentioned. In this research, three different treatments were used to control the date cicala during a block completely randomized design with four replications in Farashband area (Fars province).Results showed the tractor lance sprayer and sprayer drone, the highest and lowest consumption of poisonous solution was 437.7 and 14.46 liter/ha respectively, the drift was 42.6 and 11.02%, the field capacity was 5.55 and 0.8 ha per hour respectively. There wasn't any significant difference between sprayer drone and tractor lance sprayer treatment in 3 days after spraying in terms of effectiveness, but this difference was significant in 7 days after spraying and the sprayer drone method was preferable. The spray quality coefficient in the drone sprayer was 1.35. The energy consumption of the tractor lance sprayer was 44.4 times higher than that of the sprayer drone. In terms of economically, the cost benefit ratio was 2.96 and 4.2 in sprayer drone and tractor lance sprayer respectively, that the tractor lance sprayer was superior than the drone sprayer, however, these methods were able to return capital over a period of one month.
    Keywords: Cost, Date palm spraying, Farashband, Fars province, Spraying quality
  • S.Leila Akbari Kiarood, Kamran Rahnama, Morteza Golmohammadi *, Saeed Nasrollanejad Pages 27-37
    This research was conducted to identify endophytic bacteria over five-year old citrus trees in the east of Guilan province. A total of 63 endophytic bacteria were isolated from symptomless leaves of Citrus aurantium, Citrus sinensis, Citrus sinensis var. thomson, Citrus unshiu, Citrus limon, Fortunella margarita and Citrus medica. The isolates were grouped based on colony type and color. Then the morphological and biochemical characteristics of the six isolates were assessed as candidate of different groups. According to the molecular studies and phylogenetic analyses of 16srRNA region these isolates were identified as Bacillus megaterium, Bacillus cereus, Arthrobacter agilis, Acinetobacter junii and Pseudomonas azotoformans species. . Among them, three species including A. agilis, A. junii and P. azotoformans are reported as citrus endophytic bacteria from Iran and the world for the first time. The morphological, biochemical, molecular and phylogenetical analyses are able to differentiate genus and species of the endophyte isolates.
    Keywords: Bacterial endophyte, citrus, 16SrRNA, phylogeny
  • Masoud Latifian * Pages 39-53
    Fruits dropping, the lesser moth (Batrachedra amydraula Meyrick), spider mite (Oligonychus afrasiaticus McGregor), Date bunch fading and Date palm inflorescence rot diseases (Mauginiella scaettae Cavara) are important injurious factors of date palm. This research was carried out in Abadan region from 2005 to 2014 to study the effects of temperature and humidity stresses on injury severity and simulation of date palm damages prediction model. Four different date palm orchards from four villages were selected and they were sampled monthly for the percentage of date fruit damage until harvest. Climatic data were obtained from Abadan meteorology station. Multivariate regression, thermal and humidity models were used to design the system. Results showed that fruits dropping, the lesser moth, spider mite, date bunch fading and Khamedje diseases damages reached to the maximum at thhe months of April, June, July, September and April coincide with the phenological stage of the Hababok, Kimri, Khark, turning Khark into Rotab and Hababok respectively. The damage of these factors started at temperature 21.4, 21, 26.7, 30.2, 21.4oc and relative humidity 14.7, 20, 14.7, 21.3 and 27.9 gradually increases to 40.9, 36, 50, 50 and 37.6°C respectively. Forecasting model of damage factors have been significant at level 1, 5, 5, 5 and 5 percent respectively. All of the forecasting models had coefficient higher than 0.7 and the detection error less than 25 percent. Among the meteorological indices, relative humidity and rainfall had the most influence on the variations in the severitis of damages.
    Keywords: Date palm, damage causing factors, weather stress
  • MohammadAli Tajick Ghanbary *, Soghra Taherpour Kolaei, Valiollah Babaeizad, Shideh Mojerlou Pages 55-66

    Faba Bean (Vicia faba) is an important legume among cultivated plants and Alternaria leaf spot is a serious disease that causes broad damages and yield loss in Golestan and Mazandaran provinces. In current research, sampling was carried out from Mazandaran and Golestan provinces. Morphological and molecular surveys of the obtained isolates showed that they belong to A. alternata species. In order to evaluate resistance of nine Faba Bean cultivars against Alternaria leaf spot, area under disease progress curve (AUDPC) were calculated in greenhouse condition. In addition, variation of some resistance related enzymes between resistant and susceptible lines were tested at different time intervals after inoculation. Statistical analysis showed significant difference between cultivars (P≤ 0.05). The Otono cultivar with the highest AUDPC and Zereshki cultivar with the least AUDPC were suggested as susceptible and resistance cultivars, respectively. The ANOVA of antioxidant enzymes showed positive effects on CAT, APX and GPX levels after inoculation (P≤ 0.01). Increasing in the amount of enzymes in incompatible interaction (Zereshki resistant cultivar) was greater than that of compatible interaction (Otono susceptible cultivar), indicates the role of these enzymes in activating plant defense responses in Faba Bean to interact with the pathogen and induce resistance. In general, the results showed that Zereshki cultivar with low level of AUDPC and high expression of antioxidant enzymes has high potential to be used in breeding programs for resistance to Alternaria leaf spot.

    Keywords: Catalase, Ascorbate peroxidase, Area Under Disease Progress Curve, Alternaria leaf spot
  • Mahsa Sadat Razavi, Abdollah Golmohammadi *, Ali Nematollahzadeh, Alireza Ghanbari, Mahdi Davari Pages 67-78

    Utilizing the essential oils (EOs) as natural antifungal agents and alternatives for chemical fungicides has increased the attentions. In this study, chemical components and antifungal activity of Cinnamomum zeylanicum (CEO), Zataria multiflora (ZEO), and Satureja khuzestanica (SEO) plants essential oil (EO) were identified to assess their effect in term of concentration and exposure time on control of Penicillium expansum and also, modeling and optimizing antifungal properties of these EOs via response surface methodology (RSM). The main components of three EOs detected by GC-MS analysis were as follows: Cinnamaldehyde (80.82%) for CEO, Thymol (32.68%), Carvacrol (30.57%), p-Cymene (8.94), and γ-Terpinene (5.96%) for ZEO and Carvacrol (38.43%), γ-Terpinene (21.89%), p-Cymene (16.55%), and α-Terpinene (5.76%) for SEO. Antifungal index (AI) in all EOs increased against the increment of concentration but the effect of time was vice versa; with passage of time, the AI decreased in all EOs. Moreover, based on the optimization results, it was determined that CEO and SEO at concentration of 288.633 and 590.841 μL.L-1 and time of 108.607 and 238.549 h had the highest and lowest inhibitory effect, respectively, on growth of Penicillium expansum. Furthermore, the results of this study showed that the response surface method can be applied to model and optimize the antifungal activity of these EOs as a suitable and accurate method.

    Keywords: Essential oil, Inhibition, Optimization, response surface methodology, Penicillium expansum
  • Mohammad Sabernasab, Alireza Marefat, Saeed Abbasi Pages 79-92
    Oak dieback is one of the most important diseases that presently affects the Zagros oak forests (Northwest to Southeast of Iran). The presence of Paecilomyces formosus, Biscogniauxia mediterranea and Neoscytalidium novaehollandiae associated with oak trees that show dieback and declining symptoms in the forests of Kermanshah province and the molecular and pathogenic characteristics of these pathogenic isolates were investigated. In molecular analysis using blast search tools, all three pathogens showed homology of 100% with the mentioned species in the GenBank. Pathogenicity test revealed that all isolates of these three pathogens were capable of producing cancers on detached branches and inoculated seedlings of oak trees. Our results showed that all three species obtained from oak trees could produce cankers on excised branches of other trees. In comparison with pathogenicity on two-years-old seedlings under drought stress, there was a significant difference between the three species in terms of the rate of disease progression, so that B. mediterranea caused symptoms on seedlings inoculated under drought stress in a shorter time. P. formosus caused symptoms in longer period on the inoculated seedlings than the other two species. After inoculation, all cankers that extended upward and downward from the point of inoculation were evident on stems of all inoculated seedlings. Re-isolation was performed, and isolates were compared to original cultures providing evidence for fulfilling Koch’s postulates. Investigation of the effect of temperature on radial growth of pathogenic species showed that all three species are thermophilic fungi, which may be related to warming and drought.
    Keywords: Biscogniauxia mediterranea, Molecular identification, Oak, Iran
  • Zahra Nasirpour *, Mohammad Salari, MohammadAli Aghajani, Abdolhosein Taheri Pages 93-108

    Grape powdery mildew (GPM) caused by plant pathogenic fungus Erysiphe necator, is the most widespread disease on grapevine in worldwide including Iran. Temporal analysis of disease epidemics was carried out by evaluating GPM in 30 vineyards in three cities of Sistan region, includeing Zabol, Zahak and Hamoon during 2017 and 2018. Field survey of vineyards to record disease incidence (I) and severity (S) was started from plant growth onset to harvest time, weekly program. Disease progress curves (DPCs) were evaluated by mathematical growth models including Linear, Monomolecular, Logistic, Log-logistic and Gompertz and their goodness of fit determined based on such statistics as coefficient of determination (R2), adjusted R2 (aR2)and standard error of estimates (SEE). Result showed that in total two years, for three variables of disease including: disease incidence, leaf disease severity and fruit disease severity, the Monomolecular model was fitted with 100, 100 and 98.33% of studied epidemics respectively. Means R2 of this model for three disease variables, calculated 91.64%, 89.60% and 90.27% respectively and this model was selected as the most appropriate model for describe GPM progress in Sistan region for two studied years.Also in total of two years rates of increase (rm) per unit of disease in the vineyards for three disease variables were 0.016, 0.004 and 0.005 respectively. This research is conducted for the first time in the region of Sistan and Iran.

    Keywords: Grapevine (Vitis vinifera L.), Erysiphe necator, Epidemiological growth model, Monomolecular model
  • Hamid Namvar Hamzanlue, Mohammad Aghajani, Safarali Mahdian *, Esmail Bakhshandeh Pages 109-119

    Grapevine downy mildew caused by Plasmopara viticola is the most important factor in decreasing grape production in temperate and rainy regions. To investigate the disease progression curve in vineyards of North Khorasan province during two years of 2018 and 2019, Scoring of the target vineyards was carried out each week on a regular schedule from mid-April at the bud swelling time from the vineyard. The incidence rate and severity of the disease in 80 vineyards from four counties of Bojnourd, Maneh and Samolghan, Shirvan and Farouj were calculated. Linear regression was fitted to disease time progression curves with five population growth models as exponential, monomolecular, logistic, log-logistic and gompertz models. The model fitness was determined based on statistics as coefficient of determination (R2), standard error of estimates (SEE) and adjusted coefficient of determination (Ra2). The results showed that exponential, monomolecular, logistic, log-logistic and Gompertz models were fitted with 5, 27.5, 12.5, 17.5 and 37.5% of the disease in the studied gardens, respectively. Accordingly, Gompertz model with 96.76% coefficient of determination was selected as the most suitable model to describe disease progression in North Khorasan province. Rates of increase (rG) per unit of disease in each vineyard was 0.005 to 0.048 (with an average of 0.026). This is the first report of a study of the progression curve of grapevine downy mildew in Iran.

    Keywords: downy mildew, disease severity, Gompertz, linear regression
  • Azam Amiri * Pages 121-128
    In this study, the fumigant toxicity of four essential oils, including eucalyptus leaf, eucalyptus flower, rosemary leaf, and mint leaf, was determined on the eggs (with less than 24 h) and the life span of the cowpea weevil (Callosobruchus maculatus). The results showed fumigant toxicity of these essential oils on the eggs in a dose-dependent manner showing the higher embryo mortality and the lesser hatching rate. Mint essential oil had the highest toxicity against the eggs with the 3.3% of eggs hatchability. Mint essential oil also increased the larval duration from 23.6 days in control to 27 days; however, the essential oils of eucalyptus leaf, eucalyptus flower, and rosemary showed no significant change in the larval duration as the survived embryos could complete larval stages in the equal time (statistically) with control. The use of herbal essential oils, especially mint essential oil, is very effective in controlling the cowpea weevil at the egg stage, and those may be a good substitute for common pesticides in warehouses.
    Keywords: Eucalyptus, Rosemary, Mint, Callosobruchus maculatus
  • Saadi Karami, MohammadJavan Nikkhah *, Khalil Berdi Fotouhifar, Vahid Rahjoo, Abdollah Ahmadpour, Amin Alidadi Pages 129-146

    In order to study the Bipolaris and Curvularia species associated with corn, sorghum and sugarcane, sampeling were performed from different regions of Iran (including Alborz, Ardabil, Fars, Gilan, Golestan, Khuzestan, Mazandaran and Zanjan provinces) during the summer of 2011 and 2012. Fungal species were identified based on morphological features and molecular data of ITS regions of ribosomal DNA. Eleven species including Viz. Bipolaris cynodontis (48 isolates), B. sorghicola (16 isolates), B. maydis (17 isolates), B. sorokiniana (seven isolates), B. bicolor (four isolates) and B. oryzae (two isolates), Curvularia spicifera (19 isolates), C. papendorfii (ten isolates), C. ellisii (two isolates), and C. hawaiiensis (one isolate) were identified. Pathogenicity test of the species were performed on four to six leaf stage of corn, sorghum and sugarcane seedlings. Finally, pathogenicity of B. maydis, B. sorokiniana and B. oryzae on corn and B. sorghicola on sorghum seedlings were confirmed. This is the first report of occurrence and pathogenicity of B. sorokiniana and B. oryzae on corn leaves in Iran.

    Keywords: Cochliobolus, host, Morphology, phylogeny, Taxonomy
  • Ali Baradar, Ahmad Hosseini *, Somaye Abdani Babaki, Samin Alsadat Hosseini Farhangi Pages 147-159
    Bean yellow mosaic virus, a species of the genus Potivirus, has a wide host range and a broad geographical distribution. BYMV causes high annual economic damage in various legumes such as faba beans in Iran. In this study, 13 BYMV isolates were collected from faba bean fields of different provinces of Iran (Sistan and Baluchestan, Hormozgan, Kerman, Khuzestan, Fars, Lorestan, Ilam, Hamadan, Ghazvin, Zanjan, Ardabil, East Azerbaijan). The coat protein (CP) region of the collected isolates was sequenced and then compared with the CP sequence of 178 isolates available in GenBank. The selected Iranian sequences showed 86-99% nucleotide sequence identities with other BYMV isolates. Phylogenetic relationships based on CP nucleotide sequences were estimated using the Maximum Likelihood method, after removing all recombinant sequences. Accordingly, all isolates excluding three isolates, AI38, PAC-1, BYMV-W were placed in eight monophyletic groups. Iranian isolates were located in two distinct groups, along with broadbean, lentil, bean, gladiolus and sunflower isolates from Japan, Australia, Iraq and Spain. According to the results there is no significant relation among clustering of BYMV isolates based on phylogenetic analysis of CP sequences and original host and country. The CP structure analysis of Iranian isolates and other selected isolates from GenBank revealed conservation of the C-terminus and the central region of the coat protein and the variation of the N-terminus.
    Keywords: Viral disease, PCR, phylogeny, motif, recombination